Így értékeljük a legjobb VPN-szoftvereketFontos, hogy mindig az igényeinek leginkább megfelelő VPN-szoftvert vásárolja meg.

Éppen ezért szeretnénk 100%-ban transzparensek lenni a tesztelési és értékelési módszereinket illetően, illetve abban, hogy mi alapján választottuk ki az év legjobb VPN-jeit.

Összesen 5 különböző tényezőt vettünk figyelembe a végső sorrend megalkotásánál, ami alapján eldöntöttük, hogy melyik VPN kerül a 10 legjobb közé. Ezek a tényezők mind szerepet játszottak a döntés meghozatalában, azonban nem egyenlő arányban tették.

A végső eredmény tehát a figyelembe vett tényezők súlyozásának függvényében változik.

A tesztelési folyamat során az alábbi 5 tényezőt és azok relatív súlyozását vizsgáljuk:

1. Biztonság: Ez a legfontosabb szempont, mely 35%-os súlyozással bír. Olyan, katonai minősítésű VPN-eket választottunk, melyek egy sor protokollt (OpenVPN, L2TP, IKEv2, stb.) támogatnak, továbbá DNS-szivárgás elleni védelmet és megszakító kapcsolót kaptak.

2. Szerverek száma és lokációja: Ez engedhetetlen ahhoz, hogy tartózkodási helytől függetlenül, bárhonnan anonimen szörfölhessen. Ezt a szempontot az összpontszám kialakításánál 25%-os súlyozással vettük figyelembe.

3. További funkciók és eszközkompatibilitás: Ide tartozik pl. a naplózásmentesség, a támogatott platformok palettája (PC, Mac, iOS, Android stb.), az osztott alagutazás és még sok egyéb dolog. Ehhez a szemponthoz 20%-os súlyozást rendeltünk.

4. Ár-érték arány: Itt is igaz az a mondás, hogy annyit kapsz, amennyit fizetsz. A legtöbb VPN-szoftver azonban hasonló árazással bír, így ehhez a szemponthoz 10%-os súlyozást társítottunk.

5. Felhasználói értékelések: Habár ez is fontos dolog, sokszor félrevezető lehet, mivel mindannyian másképp kezeljük/értelmezzük a technológiát. Ennélfogva ezen faktort mindössze 10%-os súlyozással vettük figyelembe.

Az extra funkciók, az eszközkompatibilitás és az ár-érték arány pontozása során a tesztelt vírusirtó-gyártócégek ajánlatait elemeztük ki. Ezen információkat mindig közvetlenül a gyártóktól érdemes beszerezni.

A felhasználói értékelések a TrustPilot oldaláról, a Google Play áruházból és a saját felhasználóinktól származnak.

Az árat illetően a két fő szempont számunkra a rugalmasság és az érték. Az olyan szolgáltatások, melyek egy egyszer fizetős, drága csomagban érhetők el, nem a legjobb választások. Az „a la carte”-szolgáltatások korát éljük, ahol a legtöbb fogyasztó hozzá van szokva a havidíjakhoz.

Az általunk értékelt VPN-ek átlag havi előfizetői díja ezen írás pillanatában 3000 Ft körül alakul. Bár sokan nem érik el ezt a számot, vannak olyan szolgáltatások is, melyek túllépik. Azok pedig, melyek többe kerülnek, általában többet is kínálnak.

Az érték már egy kissé trükkösebb dolog, viszont úgy gondoljuk, hogy egy szimpla VPN-előfizetésnek ma már mindenképpen tartalmaznia kell bizonyos elemeket. Ilyen pl. a legalább 5 db eszköz felkapcsolódásának egyidejű támogatása, mely jelenleg iparági átlagnak számít. Továbbá működnie kell a különféle platformokon, a mobileszközöket is ideértve. Továbbá azt is lehetővé kell tenni, hogy ha pl. elsősorban a Mac-ünk miatt fizettünk el, attól még az iPhone-unk támogatása is elvárt. Ha pedig arra kényszeríti Önt a VPN, hogy a háztartásában lévő különféle eszközök támogatásáért felárat fizessen, az nem egy jó vétel.