ProtonVPN Értékelés

8,8
ÖSSZEFOGLALÓ: Tesztjeink azt mutatják, hogy a ProtonVPN nem viccel, ha internetbiztonságról, adatvédelemről vagy szabadságról van szó. Gondosan megtervezett applikációik nemcsak nyílt forráskódúak, hanem egyben függetlenül auditáltak. Habár a hosszabb távra szóló előfizetési díjaik drágábbak, mint a legtöbb VPN esetén, mégis megérik az árukat, ugyanis korlátlan sávszélességet, robusztus biztonsági funkciókat, kiterjedt szerverhálózatot és sok más extrát is kínálnak.
Szerezze be ProtonVPN - Védje az adatait!
Korlátlan hozzáférés a szervereinkhez a világ minden tájáról, szupergyors sebességgel. A legjobb ajánlatért kattintson a linkünkre…
www.protonvpn.com/kulonleges-ajanlat

Összefoglaló értékelés

Más, pincéből és hálószobából indult VPN-ekkel ellentétben a ProtonVPN-t biztonsági szakértők, mérnökök, tudósok és fejlesztők fejlesztették ki 2014-ben, a CERN-ben. A cég története a ProtonMaillel kezdődött, amely a világ legnagyobb, 100%-ban titkosított levelező-szolgáltatása, melynek különlegessége, hogy a programon keresztül küldött emailjeinket csak és kizárólag a fogadó fél tudja elolvasni, mindenki más számára olvashatatlanok - még maga a ProtonMail sem tudja elolvasni őket.

Azonban a csapat nem állt meg a szupertitkos e-mail-megoldásoknál, ugyanis a ProtonVPN fejlesztésével még magasabbra tette a lécet. Kezdetben a ProtonMailt használó újságírók és aktivisták védelmét akarták vele szolgálni, de mára a széles tömegek számára is ugyanazt a biztonságot és megbízhatóságot kínálja.

A ProtonVPN olyan kifinomult biztonsági funkciói, mint pl. az előtitkosítás (“perfect forward secrecy”), a teljes lemeztitkosítás, vagy a biztonságos főszerverek - mind olyan érzetet keltenek, mintha kormánytisztviselőknek vagy politikai menekülteknek tervezték volna. Azonban a tesztjeink során kiderült, hogy éppoly hasznos lehet az olyan átlagemberek számára is, mint Ön vagy én.

A ProtonVPN-nel internetes tevékenységeit gyorsan, késések nélkül végezheti - ez a mostani szociális izoláció idején ez különösen jó hír lehet. Ha pl. online vannak az órái, a ProtonVPN-nek nem okoz gondot az iskolája hálózatára történő felkapcsolódás sem. Ugyanez igaz azokra az emberekre is, akik otthonról dolgoznak. Ha pedig online vásárlásról van szó, akkor is hasznára lehet, hisz össze tudja hasonlítani, hogy az egyes országokban milyen árak vonatkoznak az egyes termékekre.

Mindent összevetve elégedettek vagyunk a szolgáltatás sebességével és teljesítményével. Ráadásul több, mint 1000 szerverrel rendelkezik, így a túlterhelt hálózat okozta problémák miatt sem kell aggódnia. Majdnem minden eszközzel kompatibilis, az appok pedig intuitívak és jól megtervezettek.

Adatvédelem / Anonimitás

Bizonyára amiatt, mert a CERN és az MIT tudósainak agyszüleményéről van szó, a ProtonVPN tényleg komolyan veszi a biztonságot. Mielőtt mélyebben is belemennénk a biztonsági funkciók témakörébe, először érdemes megemlíteni az adatvédelemmel kapcsolatos álláspontjukat. A ProtonVPN szigorú, naplózásmentes politikát folytat. Az adatvédelmi nyilatkozatukban az alábbiakat taglalják: “a meglátogatott weboldalakra és a kapcsolataira vonatkozó információkat nem tároljuk el. A fiókja biztonságának érdekében mindössze egy időbélyegzőt tárolunk el, amely a legutóbbi bejelentkezésének idejét tartalmazza. Tehát semmilyen információt nem mentünk el, arra vonatkozóan, hogy pl. honnan jelentkezett be, vagy épp mennyi ideig volt bejelentkezve.

Az adatvédelemmel kapcsolatos politikájukat az éves transzparenciajelentéseiken is megtekintheti, ahol bemutatják, hogy az adott évben mennyi megkeresést kaptak bizonyos előfizetők adatainak átadására. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a ProtonVPN székhelye a svájci Genfben található, egy olyan országban, ami a bankjairól és a szigorú adatvédelmi törvényeiről híres. Biztonsággal kijelenthető tehát, hogy a ProtonVPN talán az egyik legjobb opció, ha adatvédelmi szempontból vizsgáljuk a dolgokat.

Azonban a ProtonVPN biztonság szempontjából sem szenved semmiben hiányt. Az összes ismert protokollt támogatja, legyen szó akár az AES-256-titkosításról, az IKEv2/IPSec-ről, vagy épp az OpenVPN-ről. Az előtitkosítási (“perfect forward secrecy”) funkciójuk pedig garantálja, hogy az online tranzakciói is biztonságban legyenek; a beépített reklámblokkoló (NetShield) pedig megvédi a malware-ektől, a nyomkövetőktől és a kéretlen reklámoktól.

A ProtonVPN-t a “Secure Core” elnevezésű funkciója teszi még ennél is egyedibbé, ami a kapcsolatát úgy titkosítja, hogy a célszerver elérése előtt több, különböző szerver felé irányítja a forgalmát. Ráadásul az összes appjuk nyílt forráskódú, így bárki hozzáférhet, és személyesen is meggyőződhet, hogy semmilyen kétes tevékenységet nem végez a számítógépén.

Sebesség és megbízhatóság

A VPN-eknél általában kompromisszumokat kell kötni, ha a titkosításról és a késleltetésről van szó, ugyanis általában minél magasabb szintű a titkosítás, annál alacsonyabb az internet sebessége. Azonban a ProtonVPN-nél egyáltalán nem ez a helyzet. Mielőtt bármelyik szerverükre is felkapcsolódtunk volna, 54 Mbps körüli letöltési sebességet mértünk. Miután pedig rákapcsolódtunk egy közelben lévő amerikai szerverre, a sebesség 39 Mbps-ra csökkent, egyesült királyságbeli szerver esetén pedig 35 Mbps-os letöltési sebességet tapasztaltunk. Még azután is 20 Mbps-os sebességet mértünk, miután a világ túlsó felén található szervereikre kapcsolódtunk fel (Japán/Hong Kong). Néha ugyan szétkapcsolt az internet, ami zavaró lehet, de mivel több, mint 1000 szerver közül lehet válogatni, így valószínűleg ez sem okozhat különösebb problémát. Mindent összevetve a lényeg az, hogy a sebesség böngészéshez, játékhoz és egyéb tevékenységekhez egyaránt elegendő.

Platformok és eszközök

A ProtonVPN számos platformot támogat, Windowsra, Macre, iOS-re, és Androidra pedig natív applikációkat kínál. A Linux Debian-alapú disztibúciókhoz és a Fedora 33-hoz pedig béta applikációval rendelkezik, de különféle routerekhez is kínál telepítési instrukciókat. Attól függően, hogy melyik előfizetési csomagot választja, az egyszerre felkapcsolódott eszközök száma 1 és 10 között lehet.Szerverlokációk

Habár még csak 7 éve van a piacon, a ProtonVPN így is lenyűgöző méretű szerverparkkal rendelkezik. Az 55 országban elérhető, összesen 1237 szerverből álló infrastruktúrájával a ProtonVPN kiváló lefedettséget biztosít mind az Egyesült Államokban, mind az európai országokban. Ráadásul olyan helyeken is működik, ahol a legkevésbé számítana rá, legyen szó akár Indiáról, Kínáról, az Egyesült Arab Emirátusokról, Hong Kongról, illetve egyéb olyan területekről, melyeket a VPN-szolgáltatók többsége általában ignorál.

United Arab EmiratesArgentinaAustriaAustraliaBelgiumBulgariaBrazilCanadaSwitzerlandChileColombiaCosta RicaCyprusCzech RepublicGermanyDenmarkEstoniaSpainFinlandFranceGreeceHong KongHungaryIrelandIsraelIndiaIcelandItalyJapanKoreaLithuaniaLuxembourgLatviaMoldovaMexicoMalaysiaNetherlandsNorwayNew ZealandPeruPolandPortugalRomaniaSenegalRussian FederationSwedenSingaporeSloveniaSlovakiaTurkeyTaiwanUkraineUnited KingdomUnited StatesSouth Africa

Ügyfélszolgálat

A ProtonVPN-nek ugyan nincs éjjel-nappali ügyféltámogatási rendszere, azonban a hibajegy-kezelő szolgáltatásukkal rendkívül elégedettek voltunk. Üzenetünket egy űrlapon keresztül küldtük be, amire kevesebb, mint 24 óra alatt választ is kaptunk. Ez elég üdítő, ha figyelembe vesszük, hogy a szolgáltatók többsége általában több napon keresztül várat minket. Továbbá van egy Gyakran Ismételt Kérdések-szekciójuk is, ahol hasznos információkat találhat a letöltésekre, a telepítésekre, és a hibaelhárításra vonatkozóan.

Árazás

A hagyományos VPN-gyakorlatokkal ellentétben a ProtonVPN különböző csomagokkal operáló előfizetési szolgáltatást kínál. Ez a rendszer szem előtt tartja a felhasználók érdekeit is, ugyanis nemcsak nagyobb rugalmasságot biztosít, hanem lehetővé teszi azt is, hogy tényleg csak azokért a funkciókért fizessen az ügyfél, amikre ténylegesen szüksége van. Az alapcsomag havi 1200 Ft-ba kerül, amelyhez 2 eszköz egyidejű használata, 55 országon átívelő szerverelérés, szigorú naplózásmentesség, illetve reklámblokkoló (NetShield) tartozik.

Ha pedig hajlandóak vagyunk 2400 Ft-ot rászánni a szolgáltatásra, akkor a Plus-csomag lehet a miénk, mellyel további 3 eszköz egyidejű felkapcsolódását kínálják (tehát immár összesen 5 eszköz használhatja egyszerre), illetve a Secure Core VPN-funkciót is megkapjuk, ráadásul korlátlan sávszélességet és adatforgalmat is biztosítanak. A legteljesebb csomagjuk, a Visionary azonban már kissé meredek lehet az átlagfelhasználók számára, ugyanis ennél már havi 7000 Ft-ot kell kifizetnünk, azonban itt már megkapunk mindent, amit a Plus/Basic csomag kínál, ráadásul ebben az esetben már egyidejűleg 10 eszköz is használhatja a szolgáltatást. Ezen kívül pedig olyan extrákat is magában ez a csomag, mint a ProtonMail legkiterjedtebb csomagja, melynél 20 GB tárhelyet, 50 db e-mail-aliast, 10 db email domaint, és akár 5 különböző felhasználó hozzáférését biztosítja. A csomag tartalmaz továbbá egy biztonságos címtár-szolgáltatást is, illetve egy privát naptárat (ProtonCalendar), sőt, egy hamarosan érkező fájltitkosító-szolgáltatást is (ProtonDrive). Ha viszont nincs szüksége az imént említett, szupertitkos e-mail-szolgáltatásra, akkor a Plus-csomag is bőven elegendő lesz számára.
Szerezze be ProtonVPN - Védje az adatait!
Korlátlan hozzáférés a szervereinkhez a világ minden tájáról, szupergyors sebességgel. A legjobb ajánlatért kattintson a linkünkre…
www.protonvpn.com/kulonleges-ajanlat
Értékelés írása erről ProtonVPN
Ossza meg gondolatait és segítsen másoknak.
ProtonVPN Felhasználói Vélemények
    Szerezze be ProtonVPN - Védje az adatait!
    Korlátlan hozzáférés a szervereinkhez a világ minden tájáról, szupergyors sebességgel. A legjobb ajánlatért kattintson a linkünkre…
    www.protonvpn.com/kulonleges-ajanlat